Monday, January 5, 2015

Sacrificiul




(pseudo-apocrifă)


Dumnezeu îl iubea mult pe Avraam, dar i-a cam făcut viața grea, încercându-l cu diverse probe. Avraam și-a dorit ca soția lui, Sarra, să îi facă un copil, însă până la o sută de ani aceasta nu s-a întâmplat. În fine, cu voia lui Dumnezeu, Sarra i-a zămislit lui Avraam un fiu pe nume Isaac. După câțiva ani, Dumnezeu i-a spus lui Avraam să își ducă propriul fiu pe un munte și să îl sacrifice. Avraam s-a supus fără să comenteze. Dimineața l-a sculat pe Isaac, l-a pus să care lemnele pe care urma să le folosească pentru a îl jertfi, și s-au dus spre munte.
Dumnezeu privea și se minuna cât de supus era Avraam. Pășea hotărât, și nu încerca deloc să se tocmească pentru viața lui Isaac. Nu avea nici un dubiu că ce-i ceruse Dumnezeu trebuia făcut întocmai. Nici măcar nu se înduioșa de naivitatea fiului său, care insista că ar fi bine să aducă și o oaie, că nu s-a mai pomenit sacrificiu fără oaie. Sau dacă se înduioșa, nu o arăta.
După ce au construit jertfelnicul, Avraam s-a pregătit să își ardă propriul fiu. Îl lega, în timp ce Isaac îl ajuta la noduri, ținând degetul. Dumnezeu tot nu-și credea ochilor până unde mergeau Avraam și Isaac cu supunerea. În ultimul moment i-a trimis lui Avraam vorbă printr-un înger că totul a fost doar un test. Avraam a răsuflat ușurat. Dumnezeu l-a întrebat de ce răsuflă ușurat. Avraam a răspuns „pentru că am trecut testul”.
Dumnezeu nu a avut inima să îi spună lui Avraam că nu trecuse adevărata probă. Stătea pe un nor și privea trist în zare. Scruta viitorul, și era dezamăgit de ce a văzut. Oameni care se agățau de fiecare cuvânt pe care l-a zis, sau pe care credeau ei că l-a zis, oameni care își torturau sufletele lor și pe ale altora pentru a îi face lui pe plac, oameni care porneau războaie și i le puneau lui în spate. Oameni care nu aveau curajul să îl tragă de mânecă atunci când avea porniri dictatoriale, și care credeau că singura lui plăcere e ca ei să îi aducă osanale. Oare când or să înceteze să mai creadă orbește ce li se spune? Când or să își asume responsabilitatea propriilor fapte? Așa că Dumnezeu a creat scepticismul.


No comments:

Post a Comment